Toitumine

Diabeetiku toiduvaliku moodustab tervislik toit, mis on soovitatav igale tervele inimesele. Tänapäevaste toitumissoovituste (Tervise Arengu Instituut november 2015 www.toitumine.ee) kohaselt peaks diabeetiku toitainete jaotus päeva lõikes olema järgmine:

  • Süsivesikuid 50 – 60% (eelkõige kiudaineterikkad süsivesikud)
  • Valku 10 – 20%
  • Rasvu 25 – 35% (sellest loomseid rasvu 1/3 ja taimseid rasvu 2/3)

Diabeetik võib kõike süüa, kui arvestatakse toidu kogust, kaloraaži ja toidu süsivesikute sisaldust.

Kaloraaži arvutamine

Soovituslik toiduainete kogus vastavalt päevasele kaloraažile

Kaloraaž:

1000 kcal

 

Teraviljatooted (leib, sai, kartul, pasta, riis, pudruhelbed)

90 g

Juur- ja köögiviljad

1 klaas (200 ml)

Puuviljad

1 klaas (200 ml)

Piim ja piimatooted

2 klaasi (400 ml)

Liha

60 g

Teraviljasaadused ja kartul (1 portsjon ca 50 kcal):1 viil leiba, 1 keskmine kartul, 100 ml teraviljadest valmistatud toodet (puder, makaronid vms).

Puuviljad ja marjad (1 portsjon 40-70 kcal): 1 puuvili, 200 ml marju, 100 ml täismahla, 200 ml nektarit või 15g kuivatatud puuvilju ja marju.

Köögiviljad ja kaunviljad (1 portsjon ca 25 kcal ):100g (u 1 tassitäis ) köögivilju toorena või keedetult, 200ml köögiviljamahla, 30g kuivatatud kaunvilju või 300g seeni.

Piim ja piimatooted (1 portsjon 70-100 kcal):200ml väherasvast piima, jogurtit või keefiri, 100ml täispiima, 50 g 10% kohvikoort, 100g lahjat kohupiima, 50g magusat kohupiimakreemi, 50g piimajäätist või jäme viil juustu.

Liha, kala, kanamuna (1 portsjon ca 80 kcal):1 väike lõik väherasvast liha, 2 viinerit, 3 viilu vorsti, 5 noaotsatäit maksapasteeti, 50g kalafileed, 100g (2) räime, 25g soolakala või kalakonservi, 1 kanafileelõik, 1 muna.

Suhkur, maiustused (1 portsjon ca 40 kcal):2 teelusikat suhkrut, mett või moosi, 2 küpsist, 10 g šokolaadi või 100 ml limonaadi.

Näidismenüüd

Näidismenüüde koostamisel on kasutatud TAI (Tervise Arengu Instituudi) Nutridata toitumisprogrammi (tap.nutridata.ee)

Valige otsingust Päevamenüü. Vajutades ikoonile “Lisa toiduained” avaneb järgmine lehekülg, kus saate koostada endale meelepärase menüü vastavalt arsti poolt antud soovitustele. Menüü koostamisel jälgige kindlasti süsivesikute, rasvade ja valkude koguseid toiduainetes (süsivesikuid 55–60%, rasva 30%, s.h küllastatud rasvu alla 10%, valku 10–15%).

Hommikusöök:

  • Täisteraviljadest hommikuhelbed, 45 g
  • Biojogurt, 2% rasvasisaldusega, aprikoosivirsiku,100 ml
  • 1 banaan, 100 g

Lõunasöök:

  • Riis köögiviljadega, 80 g
  • Paneeritud ahven, praetud 5 g õliga 2,5% rasvasisaldusega keefir, 200 ml
  • Täisteraviljajahust kuivikud, 2 tükki, 10 g
  • Kõrvits, 50 g

Õhtusöök:

  • Keedetud pruunid oad, 60 g
  • Kodujuust, 2% rasvasisaldusega, 100 g
  • Täisteraviljajahust kuivikud, 2 tükki, 10 g

Oode:

  • Puhastatud mandlid, 35 g
  • Energiat kokku 1147 kcal
  • Valku 58,8 g (20,9% kogu energiast)
  • Rasva 38,8 g (30,6% kogu energiast)
  • Süsivesikuid 137 g (48,6 % kogu energiast)
  • Küllastatud rasvhappeid 9,7 g (8,5% kõikidest rasvadest)
  • Monoküllastamata rasvhappeid 18,3 g (15,6 %kõikidest rasvadest)
  • Polüküllastamata rasvhappeid 7,8 g (6,7 % kõikidest rasvadest)
  • Kolesterooli 72 mg
  • Kiudaineid 25,9 g

Näidismenüüde koostamisel on kasutatud TAI (Tervise Arengu Instituudi) Nutridata toitumisprogrammi (tap.nutridata.ee)

Valige otsingust Päevamenüü. Vajutades ikoonile “Lisa toiduained” avaneb järgmine lehekülg, kus saate koostada endale meelepärase menüü vastavalt arsti poolt antud soovitustele. Menüü koostamisel jälgige kindlasti süsivesikute, rasvade ja valkude koguseid toiduainetes (süsivesikuid 55–60%, rasva 30%, s.h küllastatud rasvu alla 10%, valku 10–15%).

Hommikusöök:

  • Täisteraviljadest hommikuhelbed, 60 g
  • 1,5% rasvasisaldusega piim, 200 ml
  • 1 õun, 150 g

Oode:

  • Täisteraviljajahust kuivik, 5 g
  • 1 banaan, 100 g

Lõunasöök:

  • Kalaseljanka, 250 g
  • Täisteraviljajahust kuivik, 10 g

Oode:

  • Kreeka pähklid, 40 g
  • 1 apelsin, 100 g

Õhtusöök:

  • Segahakklihast Lasanje, 100 g
  • Keedetud aedoad, 55g
  • Täisteraviljajahust kuivik, 10 g
  • Paprika-tomati-kurgisalat, 80 g
  • 1 klaas piima, 200 ml

Oode:

  • Tofu, 100 g
  • Energiat kokku 1538 kcal
  • Valku 61 g (16,2% kogu energiast)
  • Rasva 62,7 g (37% kogu energiast)
  • Süsivesikuid 177,3 g (46,9 % kogu energiast)
  • Küllastunud rasvhappeid 15,2 g (9,6% kõikidest rasvadest)
  • Monoküllastamata rasvhappeid 16,9g (10,7 % kõikidest rasvadest)
  • Polüküllastamata rasvhappeid 26,3 g (16,7 % kõikidest rasvadest)
  • Kolesterooli 73,7mg
  • Kiudaineid 32,6 g

Näidismenüüde koostamisel on kasutatud TAI (Tervise Arengu Instituudi) Nutridata toitumisprogrammi (tap.nutridata.ee)

Valige otsingust Päevamenüü. Vajutades ikoonile “Lisa toiduained” avaneb järgmine lehekülg, kus saate koostada endale meelepärase menüü vastavalt arsti poolt antud soovitustele. Menüü koostamisel jälgige kindlasti süsivesikute, rasvade ja valkude koguseid toiduainetes (süsivesikuid 55–60%, rasva 30%, s.h küllastatud rasvu alla 10%, valku 10–15%).

Hommikusöök:

  • Piima-klimbisupp 2,5% piimaga, 250 g
  • Täistera näkileib, 2 tükki, 10 g
  • Madala rasvasisaldusega (15%) juust,2 viilu, 30 g

Oode:

  • Puhastatud mandlid, 50 g

Lõunasöök:

  • Keedetud kartul, koorega, 200 g
  • Tomati-kurgisalat, 60 g
  • Paneeritud broiler, praetud 5 g õliga, 50 g
  • Leiburi rukkipala, 2 tükki, 54 g
  • 2,5% rasvasisaldusega keefir, 200 ml

Oode:

  • Konserveeritud mustad oliivid, 20 g

Õhtusöök:

  • Täistera makaronid, keedetud, 200 g
  • Porgandi-küüslaugu salat, majoneesiga, 100 g
  • Nisujahust kuivik, 2 tükki, 10 g
  • 1,5% rasvasisaldusega piim, 200 ml
  • Energiat kokku 1936 kcal
  • Valku 83,2 g (17,5% kogu energiast)
  • Rasva 76,8 g (36% kogu energiast)
  • Süsivesikuid 221,5 g (46,5 % kogu energiast)
  • Küllastunud rasvhappeid 20,8 g (10,8% kõikidest rasvadest)
  • Monoküllastamata rasvhappeid 35,5 g (18,4 % kõikidest rasvadest)
  • Polüküllastamata rasvhappeid 13,3 g (6,9 % kõikidest rasvadest)
  • Kolesterooli 180 mg
  • Kiudaineid 23 g